Je weet dat je veel groente en fruit moet eten om gezond te blijven.
Vaak kopen we elke week weer dezelfde groentes. 250 gr groente eten per dag is het advies.
Maar hoeveel variatie zit daar in?
Ik vind het nog best wel eens lastig om veel verschillende groentes te eten.
Uit onderzoek blijkt dat je minstens 20 verschillende groentes moet eten per week om alle en genoeg verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen. Eet alle kleuren van de regenboog!
Dit zijn de 10 meest gekochte verse groenten in Nederland:
1 Tomaten
2 Uien
3 Komkommers
4 Wortels
5 Paprika's
6 Bloemkool
7 Roerbakgroenten
8 Broccoli
9 Witlof
10 Champignons
Zijn dit de groenten die jij ook vaak koopt?
Misschien leuk om eens andere groenten te proberen.
Daag jezelf eens uit een kijk eens goed rond op de groente afdeling in de supermarkt.
Je hebt vast wel gehoord van de 'vergeten' groenten.
Deze zijn we in de jaren minder gaan eten. Ook leuk om deze eens uit te proberen.
Ik heb hieronder een recept voor een lekker soepje van Aardperen voor je.
Voorbeelden van vergeten groenten zijn:
Pastinaak, een knolgewas, een soort witte wortel, daar is het ook familie van.
Schorseneren, hebben wat weg van asperges, maar zijn dan bruin.
Koolrabi, hoort bij de kolen, groen wit van kleur
Koolraap, is een wortel, knol, lid van de kolenfamilie
Raapstelen, bladgroente, loof van de meiknol.
Postelein, bladgroente.
Meiraap oftewel knolraap, meiknol, een wortelgroente, kleiner e vorm van de koolraap.
Aardpeer, knolgroente, kleur lichtbruin, wit, paars.
Wil je eens een vergeten groente proberen dan heb ik hier een leuk recept voor je.
Aardperensoep
Ingrediënten
750 gr aardperen
1 liter water
1 ui
1 teen knoflook
3 bosuien
1tl gedroogde tijm
olijfolie
125 ml plantaardige kookroom
Hoe maak je de soep
Schil de aardperen met een dunschiller en snij ze in stukken.
Snij de ui, knoflook, en bosuitjes fijn.
Fruit de ui in de olie, voeg de tijm en knoflook toe.
Doe de aardperen in de pan en roerbak een paar minuten.
Doe het kokende water erbij en laat 20 minuten met de deksel op de pan koken.
Pureer tot een gladde soep en voeg de kookroom toe.
Breng eventueel op smaak met zout en peper.
Garneer met de bosuitjes.
Eet smakelijk!