Peulvruchten zitten boordevol vezels en laat dat nou heel gezond zijn. Want vezels spelen een belangrijke rol bij het gezond houden van je spijsvertering. De gemiddelde Nederlander eet er toch nog niet zo veel van. Terwijl ze lekker , veelzijdig en een positief effect op je gezondheid hebben. Goed voor je cholesterol en ze bevatten veel eiwitten, ijzer, vitamine B en vezels.
Er is super veel keuze, ken je ze allemaal?
Kidney-, witte-,zwarte- of bruinebonen, linzen, pinda's, erwten, sojabonen, kapucijners, peultjes, sugarsnaps, snij- en sperziebonen, groene kidneybonen, lima-, borlotti-, black eye- en cannellinibonen.
Tofu, tempé en humus zijn bewerkte peulvruchten. Tofu en tempé zijn gemaakt van de sojaboon en humus van kikkererwten.
Doperwten en sperziebonen zijn ook peulvruchten, maar we noemen ze meestal groente, omdat ze qua gezondheidseffecten meer lijken op groente.
Pinda's zien we meestal als noot aan , maar behoort eigenlijk tot de peulvruchten.
Per dag heeft een volwassene ongeveer 30-40 gram vezels nodig. Vezels zijn goed voor de bacteriën in je darm en helpen je ontlasting soepel te houden.
Tijd om eens wat vaker peulvruchten te gebruiken en ermee te koken.
Ze zijn ideaal om je maaltijden voedzamer te maken en te gebruiken als vleesvervanger.
Peulvruchten uit glas en blik kunnen onverhit gebruikt worden of worden opgewarmd volgens de bereidingswijze op het etiket. Bereid peulvruchten uit de diepvries ook volgens de aanwijzingen op het etiket.
Gedroogde peulvruchten moet je lang koken voordat ze gaar zijn.
Om je maaltijden wat voedzamer te maken kun je ze gewoon toevoegen aan de maaltijden die je nu al bereidt.
Je hoeft er echt niet heel speciaal voor te koken. Voeg ze toe aan je sauzen, soep, salades, rijst en wraps.
Denk aan kidneybonen in de pastasaus en wraps, zwarte bonen door de rijst, erwten door de soep, linzen door de salade.
Ben creatief!
Kijk voor een recept met peulvruchten bij de recepten.
Eet smakelijk.